کارِنو؛ راه نوین حرفه‌ای شدن شما

کارِنو؛ راه نوین حرفه‌ای شدن شما

مالیات حقوق

ــــــــــــــــــــــــ . ــــــــــــــــــــــــ

 

مینا محمدی نسب
کارشناس ارشد حسابداری و مشاور رسمی مالیاتی
 
 

چکیده

مالیات یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد یک ملت در راستای بهره ­برداری از امکانات و منابع یک کشور موظف­ اند آن­ را پرداخت نمایند. در واقع مالیات، انتقال بخشی از درآمد­های جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیت­ های اقتصادی است که نصیب دولت می ­شود. دولت نیز به واسطه دریافت انواع مالیات، بخشی از هزینه ­های عمومی جامعه و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی را امکان­ پذیر می نماید. مالیات بر درآمد حقوق یکی از انواع مالیات بر درآمد می ­باشد که در این مقاله به تشریح آن می­ پردازیم.

 

متن اصلی

مالیات حقوق یکی از بخش­ های مالیات بر­درآمد است. مالیات بر حقوق در ردیف قانون مالیات­ های مستقیم قرار داشته و با نسبت خاصی از درآمد شخص تعیین می­ شود. طبق ماده یک قانون مالیات­ های مستقیم، تمام افراد حقیقی و حقوقی که در داخل کشور با فعالیت اقتصادی، خدماتی و غیره کسب درآمد می­ کنند مشمول پرداخت مالیات هستند. مالیات حقوق مربوط به اشخاص حقیقی است و از نظر حجم، ثبات، کارایی و سهولتی که در وصول دارد از اهمیت به سزایی برخوردار است. به همین دلیل می­ توان مالیات بر حقوق را رایج­ ترین نوع مالیات در کشور دانست که بخش بزرگی از درآمد­های مالیات بر­ درآمد را شامل می­شود. از طرفی چون جامعه آماری بزرگی دارد، قوانین و معافیت­ های مالیات حقوق که هرساله تعیین می­گردد، طیف وسیعی از افراد جامعه را در برمی­ گیرد.

فصل سوم از باب سوم قانون مالیات­ های مستقیم به موضوع مالیات بر حقوق پرداخته است. طبق تعریف ماده 82 قانون مالیات­ های مستقیم «درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر (اعم از حقیقی یا حقوقی) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام گرفته به طور نقد یا غیرنقد تحصیل می­کند، مشمول مالیات حقوق می باشد».

بنابراین هر شخصی که در قبال انجام کار برای شخص دیگری حقوق و دستمزد دریافت می­ کند، مشمول پرداخت این نوع مالیات می ­باشد.

 

مالیات حقوق - موسسه کارنو

 

ماده 83 قانون مالیات­ های مستقیم موارد شمول مالیات بر درآمد حقوق را مشخص می­ کند. ماده مذکور مالیات بر درآمد حقوق را به دو دسته نقد و غیر نقد تقسیم می­ کند. نقد همان حقوق اصلی یا مقرری ماهانه و تمام مزایای مربوط به آن و غیر نقد نیز شامل مسکن (با اثاثه و بدون اثاثه)، اتومبیل اختصاصی (با راننده و بدون راننده) و سایر مزایای نقدی است. سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت­ کننده حقوق محاسبه می­ گردد.

بر اساس ماده 84 قانون مالیات­ های مستقیم «میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع هرساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می­ شود». مبلغ معافیت سالانه برای سال 1401 مطابق جزء (5) بند الف تبصره (12) قانون بودجه سال 1401 کشور، مبلغ 672،000،000 ریال می­باشد.

ماده 85 قانون مالیات ­های مستقیم به نحوه محاسبه مالیات حقوق می­ پردازد.

مطابق ماده 86 قانون مالیات­ های مستقیم  و تبصره­ های این ماده، مالیات بر حقوق جزء لاینفک مالیات­ های تکلیفی محسوب می­ گردد. مالیات تکلیفی به این معناست که شناسایی مبلغ و پرداخت مالیات حقوق به عهده پرداخت­ کننده حقوق (کارفرما) می­ باشد.

معافیت­ های مالیات حقوق نیز بر 14 قسم می­ باشند که در مواد 91 و 92 قانون مالیات­های مستقیم به آنها اشاره شده است. از مهم­ترین موارد معافیت مالیات حقوق می­توان به معافیت هزینه سفر و فوق­ العاده مسافرت مربوط به شغل، وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت ­بدنی، پاداش آخر سال معادل یک دوازدهم معافیت سالانه موضوع ماده 84 ق.م.م، مزایای غیرنقدی معادل دو­دوازدهم معافیت موضوع ماده 84ق.م.م، معافیت50% مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه ­یافته و غیره اشاره نمود.

 

نتیجه­ گیری

با توجه به اینکه پرداخت مالیات بارزترین هدف در تئوری­های مالیاتی می­باشد که منجر به توزیع عادلانه درآمد می­گردد و همچنین با توجه به اینکه کلیه افرادی که به هر شکل مشغول کار هستند و حقوق دریافت می­کنند باید بخشی از حقوق خود را به عنوان مالیات حقوق به وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت کنند، آگاه ­سازی مؤدیان مالیاتی نسبت به قانون مالیات­های مستقیم در جهت عمل به تکالیف مالیاتی خود و نیز برخورداری از مزایا و معافیت ­های قانونی که قانون­گذار در مواد قانون مالیات­ های مستقیم در نظرگرفته است، کمک شایان و قابل ­توجهی به مؤدیان می­ نماید.

اشتراک گذاری :

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های مرتبط

مالیات املاک

مالیات املاک(قسمت اول)

  مینا محمدی نسب کارشناس ارشد حسابداری و مشاور رسمی مالیاتی   نوع مقاله: مروری- ترویجی نحوه ارائه مطلب: گردآوری(قانون مالیات های

دادرسی مالیاتی

فرآیند دادرسی مالیاتی

  مینا محمدی نسبکارشناس ارشد حسابداری و مشاور رسمی مالیاتی   چکیده دادرسی مالیاتی مجموعه فعالیت­ هایی است که مؤدیان مالیاتی

مالیات حقوق

مالیات حقوق

  مینا محمدی نسب کارشناس ارشد حسابداری و مشاور رسمی مالیاتی   چکیده مالیات یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد

close
Start typing to see posts you are looking for.
×
واتساپ
اینستاگرام
پشتیبانی آنلاین
0
    0
    سبد خرید شما
    سبد شما خالی استبازگشت به خرید
    Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)

    Shopping cart

    close
    Scroll To Top